Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1-2 din 2015  
         
  Articol:   PENTRU CA SĂ SE DEA LOR CUMPĂTARE ŞI ROADĂ PÂNTECELUI SPRE FOLOS, DOMNULUI SĂ NE RUGĂM! CUPLUL CĂSĂTORIT, FAMILIA ŞI ROADELE PÂNTECELUI PRECUM SE REFLECTĂ ÎN SLUJBA BIZANTINĂ A NUNŢII.

Autori:  ISTVÁN IVANCSÓ.
 
       
         
  Rezumat:  Pentru ca să se dea lor cumpătare şi roadă pântecelui spre folos, Domnului să ne rugăm! Cuplul căsătorit, familia şi roadele pântecelui precum se reflectă în slujba bizantină a nunţii. În lumea noastră secularizată, în societatea de azi care pare să își piardă valorile, este esențial să vorbim despre căsătorie, familie și urmași. Biserica face efortul de a prezenta idealul, încearcă să contrabalanseze slăbiciunile omenești, dorește să ne întărească prin pogorârea harului divin. În zilele noastre, când mai multe cupluri divorțează decât se căsătoresc pe parcursul unui an, chiar și în Ungaria creștină, ajutorul Bisericii este și mai important. Pe de o parte, ea a hotărât și a sădit în inimile credincioșilor încă din timpurile antice perspectiva triplă asupra căsătoriei: acceptarea afecțiunii reciproce, ajutorul dat celuilalt și urmașii. Totuși este adevărat că aceste trei aspecte nu au apărut întotdeauna și peste tot în aceeași ordine. Pe de altă par, Biserica bizantină se roagă pentru păstrarea inseparabilitatea și irevocabilitatea căsătoriei; pentru puritatea căsătoriei lor (care, evident, nu se referă la păstrarea fecioriei, ci la păstrarea purității morale); pentru importanța familiei; pentru bogăția urmașilor. Desigur, toate acestea în timp ce Biserica îi învață pe credincioși. Mai apoi, dorim să prezentăm aspectele menționate mai sus cu ajutorul unei analize asupra ceremoniei căsătoriei în Biserica Bizantină. Analiza noastră nu este doar o analiză pe text: nu prezintă doar etapele ceremoniei, ci dorește să ofere o sinteză teologică. Adăugăm ceremonia „inițierii noii vieți” celor două părți mari – „logodna și încoronarea” – ale ceremoniei căsătoriei, care este o particularitate a Bisericii Greco-Catolice maghiare. Din analiza noastră, se poate vedea cât de ”solemne” sunt textele Bisericii noastre, ele nu aparțin „genului ușor”. Aceasta se justifică prin multitudinea de texte scripturale pe care le conțin rugăciunile, de pe o parte. Pe de cealaltă parte, se justifică prin faptul că textele noastre liturgice se întrepătrund cu ideile din învățăturile Bisericii. Apostolul Sf. Pavel denumește afecțiunea soților „un mare mister”, comparând-o cu iubirea lui Hristos pentru Biserică. La fiecare ceremonie de căsătorie, se spune: un text fix care nu poate fi modificat, pe post de lectură apostolică. Ar fi bine dacă fiecare cuplu proaspăt căsătorit l-ar urma în viață!

Cuvinte cheie: căsătorie, logodnă, încoronare, familie, copii, Biserica Greco-Catolică, binecuvântare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă